Calls On Iranian Authorities to Hold Clerics Accountable for Incitement to Murder
مقامات ایرانی می بایست روحانیون را در برابر عمل خود در تحریک به قتل مسئول بدانند
پنجشنبه، 28 اردیبهشت، 1391
واشنگتن دی سی- اتحاد برای ایران صدور حکم مرگ برای خواننده رپ ایرانی شاهین نجفی را قویا محکوم می کند. این حکم توسط مراجع تقلید صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی درواکنش به آهنگ شاهین نجفی به نام “نقی” صادر شده است. نقی نام امام دهم مذهب شیعه است. اتحاد برای ایران از دولت ایران می خواهد تا این فتوای صادر شده توسط روحانیون را محکوم کند، قوانین کیفری خود را به گونه ای اصلاح کند که مجازات مرگ برای کسانی که تحت عنوان “مرتد” شناخته می شوند ملغی گردد، و قوانینی به تصویب و اجرا برساند که عمل “تحریک به قتل” را ممنوع و غیرقانونی اعلام می کنند. فتواهای صادر شده توسط روحانیون نیز می بایست تحت شمول این قوانین باشند.
این فتوا در واکنش به ترانه ی جدید شاهین نجفی، انتشار یافته در تاریخ 18 اردیبهشت، صادر شده است. این ترانه شرح و گزارشی از شرایط سیاسی و اجتماعی در ایران به دست می دهد. روحانیون محافظه کار پرقدرت و صاحب نفوذ، و نیز سایت های نزدیک و مرتبط با آنان خواستار کشتن نجفی شده اند، حتی جایزه ای صدهزار دلاری برای این منظور پیشنهاد داده اند. اخبار و گزارشات مربوط به این فتوا و متعاقب آن کمپین حمایت از قتل نجفی، توسط فارس نیوز رسانه ی ایرانی نزدیک به نهادهای امنیتی، پوشش داده شده اند. این کمپین توسط نیروهای تندرو مذهبی دردعوت و حمایت از کشتن شاهین نجفی راه اندازی شده است. نجفی، 31 ساله، خواننده محبوب و معاصر ایرانی که هم اکنون در آلمان اقامت دارد، به خبرنگاران گفته که امنیت جانی اش به خطر افتاده است.
مطابق قوانین اسلامی در ایران، “ارتداد” توسط قوه قضائیه با مجازات مرگ مواجه می شود. ماده ی 513 در قانون مجازات کنونی و ماده ی 263 در قانون مجازات جدید (که تا کنون به اجرا درنیامده است) برای افرادی که به ارتکاب جرم “ارتداد” محکوم شده اند، مجازات مرگ مقرر کرده اند. از جمله برای کسانی که تصور می شود به پیامبر اسلام و ائمه توهین کرده اند. رهبران مذهبی ایران گاه به گاه و خارج از چارچوبه قوانین قضائی فتواهایی صادر کرده اند. این فتواها به حکم به قتل تفسیر شده، با این قصد که توسط مقلدین آنان به اجرا در آیند. اگر یک نفر چنین فتوایی را به اجرا در آورد، مطابق قانون مجازات ایران، تعریف “مهدورالدم” می تواند توسط قاتل در دفاع از قتل و ارتکاب جنایت مورد استفاده قرار گیرد. کمیته حقوق بشر سازمان ملل متحد، که بر رعایت و اجرای میثاق بین المللی حقوق سیاسی و مدنی (ICCPR) نظارت دارد، از دولت ایران خواسته است تا مفهوم و تعریف “مهدورالدم” را از قانون مجازات کنونی خود حذف کند. ایران یکی از امضا کنندگان این معاهده نامه ی بین المللی است.
اما اگرچه واژه ی “مهدورالدم” از قانون مجازات جدید (که هنوز به اجرا گذاشته نشده) پاک شده است، قانون جدید همچنان برای کسانی که بر علیه “مرتدین” مرتکب جنایت می شوند عملا این امکان را فراهم می آورد تا از مجازات توسط قوه قضائیه بگریزند یا اینکه آنرا تخفیف دهند.
ماده ی 6 و ماده ی 19 میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (ICCPR)، به ترتیب، حق حیات و حق آزادی بیان را به رسمیت شمرده و مورد حفاظت قرار می دهند. قوانین بین المللی دولت ایران را ملزم می سازد تا تضمین دهد که افراد و اشخاص واقع در محدوده ی حکمرانی آن، برای قتل کسانی که آزادانه عقاید و نطرات شان را بیان می کنند، دست به اقدامات تحریک آمیز نمی زنند. اتحاد برای ایران از دولت ایران می خواهد تا صدور احکام مرگ توسط رهبران مذهبی را غیرقانونی اعلام کند و به مقامات ایرانی گوشزد می سازد که مطابق قوانین بین المللی، دولت ها نمی توانند برای توجیه عدم رعایت معاهده هایی که امضا کرده اند، به قوانین داخلی خود استناد کنند.
در سال 1989 میلادی، آیت الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، فتوای مشابهی بر علیه نویسنده انگلیسی سلمان رشدی صادر کرد. این فتوا هیچگاه باطل نشد و حداقل یک مورد تلاش برای ترور در سال 1989 به اجرا در آمد، که در اثر آن بمب گذار خود کشته شد. در سال 1999، سازمان ملل در قطعنامه ای از ارائه ی تضمین توسط دولت ایران در این زمینه استقبال کرد. تضمینی مبنی بر اینکه دولت ایران هیچ قصدی برای انجام اقداماتی که جان رشدی را به خطر می اندازد، ندارد، و یا اینکه کسی را تشویق و ترغیب به چنین کاری نمی کند. اما صدور چنین فتواهایی کماکان ادامه دارد. فتوای صادر شده توسط آیت الله فاضل لنکرانی علیه روزنامه نگار آذربایجانی، رفیق تقی، مظنون به آن است که منجر به قتل وی در سال گذشته شده است. بعد ازمرگ آیت الله در سال 2007، پسر وی آیت الله محمد جواد لنکرانی، بیانیه ای در وب سایت خود انتشار داد و در آن به قاتل رفیق تقی تبریک گفت.
دخی فصیحیان، مدیر برنامه ها در سازمان اتحاد برای ایران، در این زمینه می گوید: “در ایران قوانین داخلی و قوانین نانوشته قادر نیستند از حق حیات و حق ابراز عقیده محفاظت کنند و به نظر می رسد چنین فتواهای مذهبی که با انگیزه های سیاسی صادر می شوند، می خواهند از مخالفت با سیاست های حکومت جلوگیری کنند”. وی می افزاید: ” دولت ایران یک مسئولت فوری دارد تا عمل تحریک به قتل را مورد پیگرد قرار دهد و یک بار و برای همیشه تمامی شهروندانش، و از جمله رهبران مذهبی، را تحت لوای یک چارچوبه قانونی بیاورد که حقوق بنیادین بشری را به رسمیت شناخته و از آن محفاظت می کند”.